Jak zachować się po kolizji

Temat: Peklowanie - blagam pomozcie ciezarnej...
... ktorej zachcialo sie pieczonej szynki. W zyciu nie pieklam miesa, a tu w przepisie podano: 1 kg peklowanej szynki ze skorka. Pomijajac te skorke, ktora nie wiem czy dostane (moze boczek na wierzchu ewentulnie?) nie wiem jak sie pekluje. Poszlam dzis do sklepu zbadac sprawe i, owszem, dojrzalam 2 produkty do peklowania, ale nie podano jak to zrobic. Poza informacja, ze...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=13875



Temat: Peklowanie - blagam pomozcie ciezarnej...
[quote="Amo szynke pekluje sie w mieszaninie saletrowej i powiem szczerze w ciazy odradzam , zamarynuj ja sobie najzwyczajniej w swiecie B.[/quote] Moze i tak, bedzie chyba prosciej, a jak troche poszperalam w necie to wyszlo mi, ze peklowanie jest glownie po to, zeby szynka miala rozowy kolor, a na tym mi akurat nie zalezy.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=13875


Temat: Peklowanie - dwie tabele
No właśnie zrobiłam teraz w/g tej tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 i wyszło za słone. A wcześniej nie. Wiem że marudzę i było już masę pytań o peklowanie, ale chodzi mi o różnice danych w tych dwóch tabelach. Na czym polegają, czemu są aż tak duże. Teraz peklowałam 8kg. mięsa. Szynki ,schab i boczek wszystko m/w w kilogramowych porcjach. W/g http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm 5 dni+ nastrzyk. Wcześniej robiłam tak samo tz. takie same porcje 1kg. 5 dni+nastrzyk, ale w/g tej tabeli http://www.wedlinydomowe....lamieszanka.htm tj. 1kg.mięsa-3,20dag. peklosoli-0.4l wody. Chyba tak, bo wcześniej niż w grudniu nie było na stronce tej tabeli http://www.wedlinydomowe....peklowania.htm.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1272


Temat: Jak peklowac na mokro ???
Witam wszystkich. Zblizaja sie swieta no i chcialby cos uwedzic mianowicie szynka baleron ale am dylemat z peklowaniem bo; 1)Wedlug TABELI pekloeanie na 1kg miesa 0,40 l wody i az 64 g peklosoli (3dni) 2)Wedlug Miro to samo ale tylko 8,5-10 g peklosoli o ile to dobrze rozumiem ? 3)Czy lepiej stosowac tylko sol albo 50/50 lub tylko peklosol 4)Jak dlugo wedzic...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
Obecnie "pekluję na mokro" 18 kg mięsa tylko solą morską w tym 8 kg. szynkę w całości oraz trzy szynki i trzy polędwice. Dałem 1kg soli na 10l wody bez żadnych ziół. Nastrzyk i czas peklowania 10 dni. Wszystko jest w garnku ok. 30l , w 9l solanki razem z nastrzykiem. 1l wylałem bo mi się nie zmieściło do garnka. Szynki mam zamiar wędzić w ciepłym dymie małe ok. 4 godz. dużą mim 6 godz. Polędwicę będą wędzone w zimnym dymie ok. 4 dni. Duża szynka po zaparzeniu będzie stygła w rosole ....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2590


Temat: plany
Gonzo, Łopatkę na szynkę z szynkowarki peklowałam w dwóch czy trzech kawałkach. Dopiero po upeklowaniu mięsa, kroiłam na kawałki, mieszałam , dodawałam żelatyny. Teraz tak nie robię, to znaczy mięso nadal poddaję peklowaniu, ale potem, podczas mieszania dodaję skórki wieprzowe, które znakomicie wiążą (kleją) mięso. Jednakże najczęściej pekluję mięso na sucho , potem parzę w szynkowarce. Ostatnio bardzo często robię szyneczkę drobiową...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1517


Temat: zdrowa żywność
Rozpoczęcie stażu "czeladnika zadymiarza"spowodowały wszelkie dodatki mięsa w mięsie jakie mogę kupić już przetworzone w sklepie pod postacią gotowych wyrobów.Śledząc forum natknąłem się na informację o peklosoli i zawartym w niej azotynie sodu.Sodu który poddany wysokiej temperaturze działa szkodliwie na nasz organizm.Czy muszę stosować peklosól w każdym przypadku? Nie, nie musisz dodawać peklosól w każdym przypadku, a możesz dodawać tylko sól - efekt peklowania uzyskasz ten sam, jedynie kolor wyrobów będzie jasny w środku, dla zachowania właśnie koloru różowego szynek, kiełbas i innych produktów dodajemy właśnie peklosól i nic na to nie poradzimy....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1739


Temat: Golonka mielona
przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa. Jedynie skórki potraktowane są solanką. Ostatnio robiłem golonka/szynka - 50/50 i dałem 20g/kg.I według mnie aż nadto.Każdy oczywiście ma "inne smaki" ale proszę uważać na ilość soli/peklosoli. Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3763


Temat: Prosze o pomoc pierwsze peklowanie
to sa szynki 4szt po ok 1kg, oraz dwa płaty,ps podajcie mi przepis Określ jak długi czas chcesz peklować mięso. Przy tej ilości peklosoli jaką zastosowałeś, wg tabeli Dziadka, czas peklowania...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4670


Temat: Nakłuwanie
Witam, postanowiliśmy z kolegą spróbować zrobić własne szyneczki na święta Używamy jednego z przepisów ze stronki www.wedlinydomowe.pl. (używamy peklosoli) Planujemy peklować 6-7dni. Pojawiły się jednak pewne pytanie. Zrezygnowalismy z nastrzykiwania szynek. W jednym z przepisów znaleźliśmy informację że w takim przypadku trzeba pare razy obrócić szyneczki w garnku i ponakłuwać aby solanka łatwiej wniknęła do środka szynki. I tu właśnie pojawiają się...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2784


Temat: Szynka peklowana pieczona
witam czy piekł ktoś szynkę peklowaną (przygotowaną jak do wędzenia) w piekarniku? jak tak to ma zapytania: 1)czy peklować tak jak do wędzenie (ja pekluje np na 1L wody daje 75g soli i 3g saletry) ok 12-14dni czy taka szynka nie będzie zasłona bez parzenia jak przy wędzeniu 2) jak ją piec w rękawie, w brytfance bez rekawa - jak lepeiej 3) czy przyprawić po peklowaniu jeszcze przyprawami proszę o porady, przepisy na typowo peklowana szynkę pieczoną pozdrawiam Sławek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: Solanka
I jeszcze moja uwaga: kupuję w 5-cio litrowych baniaczkach wodę tzw. źródlaną. ( Warszawska woda nie nadaje się bo śmierdzi chlorem) Schładzam w lodówce, (nic nie gotuję), zalewam mięsko i pekluję 14 dni w temp. wzorcowej tj. 6-10 stopni. Czynię to od 3 lat i nigdy nic mi się nie zepsuło. Ponieważ pekluję po kilka szynek w jednym naczyniu to przekładam owe kawalki co dwa dni. Na 10 litrów wody daję 90 dkg. peklosoli i mięsko zalewam do pełna, nie zważając na wagę i wielkość kawałków. Mają być zanurzone w wodzie. Receptura się sprawdza, nie zależnie od wagi peklowanych kawałków szynki czy schabu. Nigdy nie stwierdzilismy z żoną aby duże szynki (1.5 kg i wieksze) były nie słone, a małe (poniżej 1 kg.) za...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2598


Temat: Rodzaj peklosoli
Z tego co się orientuję peklosól jest produktem o określonej proporcji soli i azotynu sodu. Przy peklowaniu suchym (na kiełbasy, wyroby z szynkowara) stosuje się przeważnie 1,8kg peklosoli na 100kg mięsa, oczywiście ilość tę można zmienić w jedną lub drugą stronę wg własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz zapeklować szynkę, to musisz zapeklować ją na mokro. Sporządzasz odpowiednią ilość mieszanki wody i peklosoli wg tabeli na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Wymyśl sobie ile dni chcesz peklować (np pięć), zważ szynkę i przygotuj odpowiednią ilość mieszanki wody z peklosolą, zrób nastrzyk strzykawką (zgodnie z tabelą) i włóż do lodówki (temp. peklowania wg tabeli, to 4-8st.C.) Dla zasady tylko przypomnę, że azotyn sodu zawarty w peklosoli poddany działaniu wysokiej temperatury (pieczenie, smażenie, grill) wydziela szkodliwe substancje dla organizmu. Oczywiście nie raz jedliśmy kiełbasę (peklowaną) z grilla, tak więc tylko informuję.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1734


Temat: Peklowanie
Witam serdecznie! Dziękuję Maxell za odpowiedź jeśli chodzi o proporcje suchego peklowania peklosolą a nie mieszanką soli i saletry i mam jaszcze jedno pytanie czy czasy suchego peklowania są inne dla peklosoli niż dla mieszanki soli i saletry? Planuję 15 dni dla szynek i baleronów o łącznej wadze 10 kg.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: wędzenie
axel1 napisz, jakie wędliny robiłaś ( kiełbasy, szynki ?) i jeszcze z jakiego miesa dokładniej. Napisz też czy po peklowaniu je wedziłaś czy od razu podjełaś konsumpcję. Nie wiem czy dobrze ... uściślić ile gram peklosoli dawałaś na 1 kg mięska. Poza tym jak na proces peklowania "wędlin" miesa to 40 lub 62 godziny wydaje mi sie trochę za mało. Swoją wiedzę staram ... .Według przepisu 1kg mięsa na 20 g soli peklowej.Peklować przez 24 godz. a ja trzymałam 60 godz.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: wędzenie
Poczytaj działy forum bo w odpowiedzi jest naprawdę zbyt mało informacji aby coś ci doradzić. Dla przykładu podam Ci iż ja wczoraj włożyłem do zalewy peklujacej szynki, które poleżą w niej ze dwa tygodnie (z tym że ja pekluję je na mokro 80 g peklosoli na 1 litr wody), a następnie wędzenie i krótkie leżakowanie w chłodnej piwniczce. I konsumpcja akurat na święta. Poszukaj na forum tabelę peklowania suchego (jeśli tak chcesz przygotować swoją wędlinę) i zastosyj sie do podanych ilości. 20 g soli peklowej na 1kg mięsa to akurat dobrze podałaś, ale...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: Proszę o pomoc.
Witam! Kochani pomocy!! Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Już kiedyś wędziłam i wędlinki wyszły całkiem smaczne, ale proporcje składników do peklowania dobrałam raczej na chybił trafił. Dziś mięsko, ... sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: na 1kg mięsa należy użyć 15g soli peklowej(...) SKŁAD: sól, azotyn sodu max. 0,6%" wg. SZCZEPANA "PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24h Wskazana temperatura 4-8stC 1kg mięsa (szynka) 1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli) -nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie) " (ja nie nastrzykiwałam mięsa) Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy. Chciałam peklowac mięso 1 dobę. Proszę napiszcie jak ja mam zrobić tą solankę. Wiem, że jest dużo wątków na ten temat i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4319


Temat: Nastrzyknięcie mięsa winem w czasie peklowania
normalnie peklowanie 5 dniowe w solance 8%. Moje wyroby miały kolor podobny do polędwicy wołowej z aromatycznym zapachem i smakiem. Polecam zrobić na próbę i dopasować indywidualne smaki. W miejscu nastrzykiwania...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4688


Temat: Nastrzyknięcie mięsa winem w czasie peklowania
ile nakłuc dać w jedną szynkę i ile roztworu? Przy tego typu peklowaniu wodę zastępujesz częściowo winem i naparem korzeni. Roztwór przeznaczony do nastrzyku musisz starannie przecedzić, aby paprochy nie zatkały igły. Z tabeli DZIADKA: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm odczytaj ilość potrzebnej soli oraz wielkość nastrzyku. Zależy to od planowanej długości peklowania i wielkości szyneczki. Np. dla 1kg szynki przy czasie peklowania 5 dni jest to 56-58g peklosoli na 0,4l płynu. Z uzyskanego roztworu bierzesz 60-90ml i nastrzykujesz. W praktyce należy wstrzykiwać równomiernie dbając szczególnie o środek szyneczki. W czasie nastrzyku cofaj igłę. Przy 14 dniowym peklowaniu ilość peklosoli to 40-42g a nastrzyk 60ml. W tabeli podany jest jeden nastrzyk ale nie jest ważna ilość nakłuć tylko ilość wprowadzonej solanki. Jeżeli wstrzykniesz zbyt dużo solanki o większym stężeniu (a takie stosuje się przy krótkim peklowaniu) to wyrób może być za słony. Dodam jeszcze, że ze względu na złą tolerancję soli przez moich domowników stosuję jej o 20% mniej...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4688


Temat: Początkujący -prośba o pomoc
szynka ma 2 kg to daje 116g peklosoli i 0,8 l wody i z tej mieszanki wstrzykuje 60ml w jedno miejsce szynki? Czy wstrzykując wyjmować powoli igłe czy wszystko dać w jedno miejsce w środek szynki Dlaczego boisz się nastrzykiwania . Nastrzyk pozwala na lepszą penetrację peklosoli w szynce daje pewność równomiernego przepeklowania i bardzo przyśpiesza proces peklowania. Nastrzyk nie polega na ... średniej nastrzyku 7% do szynki 2 kg ilość potrzebnej solanki to 140 ml . Nastrzykujemy równomiernie w kilka miejsc środkowych wędzonek, lub równomiernie w wszystkie miejsca.Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4296


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: zaczynam, ale bez Was będzie trudno...
... peklowaną w woreczku strunowym, czekam na peklosól i osłonki barierowe. Ponieważ zamówiłam też strzykawę z igłą, chcę zrobiś szynkę i schab (polędwicę) peklowaną w zalewie, nastrzykiwaną. Siatkę też zamówiłam. A teraz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3932


Temat: WĘDZENIE POLĘDWICZEK , Koledzy POMOCYYYYYY
Po pierwsze to polędwica, czy polędwiczki, musisz się zdecydować. A nawet jeżeli polędwiczki, to ja traktuję je tak jak inne wędzonki tzn szynkę albo poledwicę (niekiedy się trafia polędwiczka przy schabie). Właśnie w tej chwili też mi się jedna pekluje, nastawiona na trzy dni. Peklowanie wg tabeli Dziadka. Wędzenie w sobotę. 44g peklosoli, to według tabeli Dziadka peklowanie kilkunastodniowe, na trzy dni...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3857


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Gonzo Podam Ci jak ja pekluję i w czym. Kupiłem w Makro 4 miski kolorowe takie kwadratowe po 5 PLN. (myślę że na bazarku w Wysokim Maz. tez kupisz takie miseczki ale pewnie drożej) Do kazdej miski wchodż 4 szynki do 1 kg. każda. Po włożeniu tych czterech kawałków mięska zalewam solanką z pektosoli ta aby zakrla mięsko. Nie patrze ile tej ... działkę wędzić. Jeśli zastosujesz ta metodę i stwierdzisz że szynki/baleron/schab były za slone, nie slone, nie zjadliwe (pomijam złe wędzenie i parzenie) to zwracam Ci koszt mięsa. Postępuję tak od trzech lat i nikt kto jadł tak przyrzadzone moje wyroby nie miał zastrzeżeń. Ja wiem, że naukowe metody sa bardzo dobre, ale spróbuj metodą najprostrzą. Aha, w czasie mojego peklowanie co dwa ... szynek i innych wyrobów w żadnym wypadku nie wylewaj tego wywaru. Ida Święta i po dołożeniu białej kiełbaski możesz z tego przygotować przepyszny żurek. Ten wywar postoi w lodówce dość długo....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Nie ma co się przejmować tak dokładnymi proporcjami. Ja staram się peklować zawsze dwa tygodnie. Staram się zachować proporcje ale bez przesady. Stosuję od 40 do 50% solanki na 1 kg mięsa. Daję sól 40%+ 60% peklosoli w ilości od 1kg do 1,2 kg na 10l. Jeżeli prognozy pogody są ,że dni będą cieplejsze to daję ok. 1,2 soli na 10 l wody, jeżeli ma być chłodnej to daję ok.1 kg soli na 10 l wody.Mięso trzymam w pomieszczeniu gospodarczym. Na święta wielkanocne robię 78 kg wędzonki (boczek, baleron,szynka w tym szynka z ... pięć dni przed końcem peklowania. Dodanie wcześniej ziół czyli na dwa tygodnie spowoduję ich zgoszknienie. Nastrzyk robię tylko raz na początku. Przekładam dwa trzy razy. Sprawdzam co dwa trzy dni kolor...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Jakie drewno?
Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1111


Temat: WĘDZENIE ZLOTOWE
W związku z deklarowanymi wyrobami na zlot do wędzenia - oto etapy przedsięwzięcia: Zakup towaru - 2 x baleron, 2 x schab, 2 x szynka orzech: Przyprawy - peklosól zakupiona na poprzednim zlocie, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek w ząbkach, cukier, pieprz biały, papryka czerwona słodka: Peklowanie - w widocznych poniżej garach w lodówce (temp. ok. 8 stopni) ... i osuszanie: Dla ... Peklowanie - wkład (ogólnie) 15 kg, woda - ok. 8 ltr, peklosól - 70 dkg, cukier - 2 dkg, przyprawy pozostałe do smaku. Peklowałem na mokro i natrzykiwałem według norm z tabeli peklowania zalewowo - nastrzykowego. Wyroby do wędzenia na zlot będą się peklowały 6 dni. Moje gotowce będą miały 5 dni peklowania.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1059